Ponthegesztő

Válasz küldése
yazoo
profi fórumozó
profi fórumozó
Hozzászólások: 992
Csatlakozott: csüt. feb. 14, 2013 8:20 pm

Ponthegesztő

Hozzászólás Szerző: yazoo »

Időközben építettem egy kis teljesítményű ponthegesztőt. Dolgoztam már ipari ponthegesztőgéppel, megtanultam milyen hasznos, olykor pótolhatatlan eszköz. A hídvetőnél terveim szerint szükségem lesz rá, ennek okán most összeraktam. :-D
Kettős funkciót szántam neki, főleg átlag ponthegesztőként, de mellékfunkciónak az akkupakkok összeállításánál szükséges fémszalagok felhegesztéséhez is alkalmazható, itt a különbség, hogy a két hegesztőcsúcs egymás mellett van, így az akku nem kerül az áramkörbe.
A ponthegesztés alapelve, hogy két kontaktus - elektróda közé helyezzük a hegesztendő lemezeket, összeszorítva nagy hegesztőáram rövid idő alatt megömleszti azokat, és kialakul a lencse alakú varrat.
A barkács ponthegesztő alapja (ez régóta közismert megoldás, nem saját kitaláció :) ) a mikrohullámú sütőből kimentett nagyfrekvenciás transzformátor. Egy hibás mikróban ez szinte bizonyosan épp, így jó eséllyel lehet találni, nekem is volt donor darabom. A kiemelt transzformátor nagy menetszámú szekunder tekercsét kioperáltam, egyszerűen elfűrészeltem az egyik oldalon, és kiütögettem, a lényeg, hogy a primer oldal véletlenül se sérüljön meg. 25 mm2 rézkábelből párhuzamosan 1 menetet tekertem fel a keletkező helyre, amennyire lehetett szorosan, majd műanyaglappal be is ékeltem.

Kép Kép

Az egész készülék tulajdonképpen régóta őrizgetett "majd valamire jó lesz" alkatrészekből készült el, mindössze a belefektetett munka árán. 8-)
A doboz egy kiselejtezésből megmentett mikro számítógépház, aminek az elejéhez legközelebbi pontra felcsavaroztam a transzformátort. Az fontos, hogy a lehető legrövidebb legyen a munkakábel hossza az ellenállásból eredő veszteségek miatt.
Mivel a számítógépházban volt működő tápegység és két ventilátor, az egyik ventilátort meghagytam a trafó mögé beszerelve. Nem mintha annyira ki akarnám hajtani, de a lehetőség adta magát. :mosoly A klasszikus PC hálózati csatlakozó aljzatot kiszereltem, egy tömszelencét tettem a helyére fixre kötött rendesebb hálózati kábellel, a PC kis hálózati kapcsolója megmaradt, de csak a ventillátor számára.

Kép Kép Kép

A gépház elejére egy acéllapot csavaroztam, amire a fix és a mozgó karok tartóit szereltem. A karok inox zártszelvényből, a lemezek horganyzott vaslemezek. A mozgó kar tartói például egy LCD monitor állványából kerültek ki. A csavarokat kb. 30 éve kaptam, akkor felénk még ritka volt a Torx-csavar, most épp ennyi kellett.
10 mm vastag vörösréz lemezből fűrészeltem az elektróda tartókat, majd alakra martam, fúrtam, meneteltem. A működés szempontjából fontos, hogy a nagyáramú részek vörösrézből készüljenek, így a kábelek közvetlenül a rézlapokra vannak csavarozva. A szükséges négy darab rézsarut szintén évtizedek óta őrizgetem, emlékeim szerint valamilyen harcjármű ampermérő előtétellenállásából való. :)
Az elektródákat vörösrézből esztergáltam, ipari felhasználásra létezik speciális keményebb, ötvözött vörösréz elektródaanyag is, ami tartósabb.
Az alsó rézlapot közvetlenül a fix karra, a felső rézlapot csillámszigeteléssel (hajszárítóból származik), és bakelitból esztergált szigetelőkön keresztül csavaroztam a mozgó karra. Ennek rugóját originál zsírpapírból csomagoltam ki, de így is igen régi darab, fékpofa visszahúzó rugó.
A felső kar egy fogantyút kapott, ami egykori C+4 számítógépem joystickje volt. :mosoly Ennek nyomógombját egy mikrokapcsolóra cseréltem. A kapcsoló egy időrelét indít, ami mágneskapcsolón keresztül a hegesztés időtartamáig ad feszültséget a primer oldalnak. Ez csak néhány tizedmásodperc, de természetesen állítható. A szükséges nyomóerőt a foganytúval lehet kifejteni, a tartója egy régi lábpumpa keretéből került ki. Az időrelé, mágneskapcsoló és egy kismegszakító a gép elején a rács mögé került.

Kép Kép Kép
Kép Kép Kép

Az akupakkok hegesztéséhez az adapter egy bakelit sorkapocsba rögzített köszörült hegyű elektródapár (iridium gyújtógyertya központi elektródái voltak, míg ki nem operáltam őket). Vezetékeit közvetlenül a hegesztőkábelekhez csavaroztam. Használatkor a felső elektróda helyére rögzíthető a sorkapocs egy tartón keresztül, míg az alsó elektróda helyére egy műanyag lap kerül, a rögzítőcsavart még műanyagra kell cserélnem a szigetelés miatt. Használaton kívül felköthető a sorkapocs, hogy ne legyen útban, ilyenkor az elektródák szilikoncsővel vannak szigetelve.

Kép Kép Kép

Az összesen 50 mm2 keresztmetszetű egyetlen menetű szekunder tekercs üresjárati feszültsége 1,6 V, a hegesztés pillanata alatt a 600 A méréshatárú lakatfogó műszer átbillent a méréshatáron.
Bár kicsi a készülék, a tömege azért megvan hozzá (10,4 kg), így a ház tetejére a súlypontba egy régi szekrényfogantyút csavaroztam. :mosoly Ezzel elkészült a gép, a próbák alapján szépen is dolgozott. Persze az elektródák helyzete, alakja, iránya mind a hegesztendő darabok alakjának, méretének függvénye, a mostani alaphelyzet csak az ideális egyszerű műveletekhez jó.

Kép Kép Kép
Kép Kép

Egy kis videó a működésről, először egy gombelemre egy lemezkontaktust hegesztettem, majd két 0,5 mm-es vaslemez került sorra.

"Bármit működésbe lehet hozni, ha elég sokáig babrálod" (Wyszkowszki II.)

vastalicska
globális moderátor
globális moderátor
Hozzászólások: 774
Csatlakozott: vas. feb. 02, 2014 1:15 pm
Tartózkodási hely: Helvécia

Re: Ponthegesztő

Hozzászólás Szerző: vastalicska »

:o :o :o :bravo
Tamiya: King Tiger, M26 Pershing, Leopard 2A6, Tiger I, M1A2 Abrams, JGSDF Type 10, M551 Sheridan, Flakpanzer Gepard, Kübelwagen, Jagdpanther,Centurion Mk.III , Panzerkampfwagen IV AUSF. J,M4 Sherman 105mm Howitzer,
M51 Super Sherman.
T 34
KV 2

HÁbris
haladó fórumozó
haladó fórumozó
Hozzászólások: 255
Csatlakozott: szer. márc. 28, 2018 11:24 pm

Re: Ponthegesztő

Hozzászólás Szerző: HÁbris »

Ez már mindennek a teteje!

Válasz küldése

Vissza: “Átalakításhoz használt anyagok, eszközök”