IR Csatarendszerek, szabályok, csaták

A csatával kapcsolatos szabályok, beszámolók

Moderátor: denesatti

Válasz küldése
Sherman
fórum veterán
fórum veterán

Re: IR Csatarendszerek, szabályok, csaták

Hozzászólás Szerző: Sherman »

Ide kéretik az infra csata szabályzattal kapcsolatos ötleteket írdogálni.

Rongyosgárda
haladó fórumozó
haladó fórumozó

Hozzászólás Szerző: Rongyosgárda »

Sherman írta:Ide kéretik az infra csata szabályzattal kapcsolatos ötleteket írdogálni.
Sziasztok!

Nem tudom, hogy nekem van-e "jogom" ötletelni, de azért megteszem, mert pofám az van hozzá :D

Picit kiegészítettem a forrás-topic eddigi kiírását, de lenne még ötletem. Lehet, picit anti-demokratikusnak tűnik, de korábbi, más témájú rendezvényekből fakadó tapasztalatom alapján sajnos szükségesek ezen fajta megkötések:
1. Játékszervezés
a. A játékszervezés fórumkiírás, illetve más interneten használt médium segítségével jöhet létre
b. A játékot a játék szervezője, illetve segítője írja ki, mely kiírásban részletesen szerepelteti:
- minimális és maximális játékos számot
- játék helyét
- játék kezdetét és végét
- játék típusát (tematikus, nem tematikus, vonulás stb.)
- játék részvételi díját (opcionális)
- játék leírását
- lehetőséget a jelentkezésre (fórum, szavazás, adatbázis regisztráció stb.)
- engedélyezett járműveket
c. A játékszervező felelőssége a játék lebonyolítása, melyre segítőket kérhet. A játékszervezőknek és segítőknek joga van figyelmeztetni a nem etikus, szabálymegszegő, illetve szándékosan rongáló stb. játékosokat, valamint joga van figyelmeztetés után kizárni a játékból. A játékban lévő szabályrendszert a játékszervező a jelen szabályozásnál szigorúbban módosíthatja, enyhíteni csak indokolt esetben enyhítheti.

2. pont Az infra csatában résztvevő játékosok.

Minden olyan személy részt vehet a csatában aki rendelkezik ir csata rendszerrel ellátott rádió távirányítású tankkal, és képes megérteni a szabályzat és a játék kitételeit és követelményeit, és ezeket be is tartja.

a, Mennyiségük

Bármely mennyiségű játékos részt vehet a játékban a terület nagyságától és az előzetes megbeszéléstől függően.
Előzetes megbeszélés tartalma a kvarckristályos távirányításos rendszerrel rendelkezők egyeztetése, mely során a kristálykiosztásokat mérik fel és osztják be. 2,4ghz-es rendszereknél azok tulajdonságai miatt az egyeztetés nem szükséges.

b,

3. Az infra csatában résztvevő rc tankok járművek.

a, technikai jellemzőik, márkájuk.
- A játékban résztvevő harcjármű csatarendszere lehetőleg úgy legyen kialakítva, hogy az visszaélésre ne adhasson lehetőséget. Törekedjünk a infra jeladó led minél központosítottabb irányítottságára.
- Törekedjünk a játékon 1:16 arányú modelljárművekkel részt venni. Más méretarányű jármű megjelenése a játékokba a játékszervező engedélyéhez kötött.
- Airsoft rendszerű löveggel rendelkező harcjárművek csak előzetes megbeszélés alapján, a játékszervező engedélyével vehetnek részt játékban. Megbeszélés nélkül ilyen rendezvényeken részt venni tilos a balesetveszély, illetve károkozás lehetősége miatt. Airsoft rendszerű löveggel rendelkező harcjármű játékba lépése esetén a játékon résztvevők, illetve a játékot nézők szemvédelme kötelező, erre alkalmas EN-166F, ezzel megegyező, vagy ennél nagyobb biztonságot nyújtó szemvédő használatával.

b, megkülönböztetésük
-tematikus rendezvényeken az adott csatának megfelelő tankok, illetve a csatában részt vett nemzetek harcjárművei. A csata meghatározása, a résztvevő harcjárművek játékba engedése a szervező döntése és felelőssége. A játékszervező dönthet úgy is, hogy a játék kiegyensúlyozottságát, illetve a játékosok szórakozását figyelembe véve tematikus rendezvényeken ellenséges nemzet járműveit keveri az oldalakon, de erről kiemelten figyelmeztetni kell a játékosokat.
-nem tematikus rendezvényeken a szervező által meghatározott megkülönböztető jelzésekkel, illetve előre felállított csapattal történhet a megkülönböztetés. Utóbbi esetben a szervező tájékoztatja a játékosokat a csapatok felállásáról és a játékban résztvevő harcjárművekről.

Egyéb, technikai jellegű mókolásba nem mentem bele, mert vannak ebben nálam SOKKAL tapasztaltabbak. Valamint szerintem lehet még bőven hozzátenni. Ha tényleg szabad ötletelnem és a fentiek miatt nem ásnátok el egy sírkertbe, vagy nem dobnátok pöcegödörbe, akkor mikor időm engedi finomítgatom egy kicsit.

MÁS: nem tudom, hogy a fórum mennyire engedi, de érdemes lenne egy "játékszervezés" topicot létrehozni, ahova ki lehetne rakni a eseményeket (tudom, van most is hasonló -Események- de mondjuk lehetne oda regisztrálni stb. ld.: softair.hu)

denkmeyer
fórum veterán
fórum veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: denkmeyer »

Helló!

Az eddigi tapasztalataim szerint az általad leírt előkészületek túlzóak.
Igazából ez egy - a fórumon megismerkedő - baráti társaság. Nem szervezünk ,,nyílt" csatákat. Mi mind ismerjük egymást. Csupán az egymás iránti gyerekszoba-tisztelet szabályát szoktuk alkalmazni. (pl. ha kristály ütközés van, akkor akinek van több, az cseréli, vagy az egyező kristályosok felváltva játszanak) Az újak - jellemzően - az első alkalmakkor csak nézelődnek, kérdezősködnek, barátkoznak és ha szimpatikusak vagyunk nekik a szokásainkat elfogadva csatlakoznak.

Amit elvárunk egymástól csupán annyi, hogy:

-1 cm mélyen legyen az infraLED,
-Tamiya rendszerű és mindkét irányban működő csatarendszer legyen az
-1/16-os tankokban, harcjárművekben és
-ha kilőttek, akkor hagyd ott a tankodat, ahol van,
-tedd/lógasd le a távirányítódat, hogy egyértelmű legyen az hogy nem vagy már játékban.
-légy nagyvonalú és alázatos (ha leesett a lánctalpad, elakadt a tankod, stb., akkor úgy harcolsz tovább, míg ki nem lőnek),
-ne csalj, úgyis kiszúrja valamelyik ,,öreg".

Sajnálatosan az elmúlt egy, másfél évben inkább a magamutogatós fesztiválozással teltek a találkozók, pedig valamikor kb. kéthavonta közparkokban találkoztunk, szereltünk, szereltünk, fényképezkedtünk, tankoztunk, szereltünk és lehullott alkatrészeket keresgéltünk. (a régiek talán emlékeznek még e romantikus rctank központú korszakra)
Én ezeket az időket látnám viszont, nem a szigorúskodó szabályokat, fontoskodó szervezéseket.

Ennyire egyszerűen ment ez valamikor:

Kedves tagtársak! Van kedvünk most vasárnap délelőtt 10-től tankozni a Vár tövében, vagy a Városligetben?

Ha megvolt a min. 4 fő, akkor megtartottuk akár télen hóban, akár nagy melegben nyáron.

Hogy miért nem tartom jónak ezt a túlszervezést? Pont ugyan azért, amiért egyesület sem lettünk. De ezt is már vagy 100-szor kitárgyaltuk azt is, mi öregek...
denkmeyer

Rongyosgárda
haladó fórumozó
haladó fórumozó

Hozzászólás Szerző: Rongyosgárda »

denkmeyer írta:Helló!
.
Ez is érthető, de akkor ennek (LINK) semmi értelme, valamint a fórumon rendezett arconpörgéseknek sem.
Amit leírtál, az ideális lenne és ha nem akartok nyitni kifelé, akkor még talán jó is. Bár, olvasva a hsz-eket... :S
Igazándiból csak egy eseményen voltam kint érdeklődőként, de amit ott láttam, az sem az általad felvázolt értékrendeknek megfelelően működött :( Szerintem is ésszerű lenne írásba foglalni az alapvető elvárásokat, melyekre később hivatkozni lehet. Barátokkal / testvérekkel / bajtársakkal szemben is.

Elismerem, hogy talán kicsit túlzó, amit írtam, de jeleztem, hogy korábbi, más események miatt (ahol már kissé hígult a társaság.... bár most hogy idejöttem :D ) szedtem így szét a dolgokat.

Nekem nincs szükségem ilyesmire. Én akkor is jól szórakoznék, ha az első percben kiszednek, max nézem a csatát. :D sőt, ha csak gurulgatok én már azzal is elégedett vagyok minimálisan. Csak összeszedtem kb. mi a main topic a fórumon és arra reagáltam.

Maradok tisztelettel!

denkmeyer
fórum veterán
fórum veterán
Kapcsolat:

Ronygosgárda!

Tökéletes a meglátásod!
Rongyosgárda írta:
Igazándiból csak egy eseményen voltam kint érdeklődőként, de amit ott láttam, az sem az általad felvázolt értékrendeknek megfelelően működött
Igen, ez a bajunk, ami most borította egy kicsit meg a bilit.
denkmeyer

Kovbarny
haladó fórumozó
haladó fórumozó
Tartózkodási hely: Gyúró zsákfalu egyik zsáktcájának végén laktam de az élet elszólított Komáromba. A tankpálya megvan.

Hozzászólás Szerző: Kovbarny »

Sziasztok

Látom továbbra sem akarja az álló vizet senki felkavarni a műszaki kérdésekben.
Csatázni nyilván úgy érdemes ha a tank mozog, lőni tud és kilőhető.
Mozgás: igazából mozgatás: távirányítás és kihajtás típusból eredő sebesség.
1. távvezérlés. 2,4 Ghz és kristályos 27 Mhz. ez utóbbinál sajnos édes kevés a szám egyeztetés, le kell próbálni. Láttunk már elszámozott kristályt.
2. sebesség: közepes harckocsiknál még elmegy de nehéz harckocsiknál elég gáz. A 3:1 kihajtás minimum bevezetése viszont kiejt igen sok potenciális tankot és tankost, főleg az újak közül, ezért ezt a témát át kell beszélnünk.
3. lövés: ez két oldalú dolog. egyrészt a led teljesítménye, másrészt az elhelyezése igen kényes téma. Amennyiben berakok egy Pz III-ba egy nagyobb teljesítményű ledes rendszert ráadásul kicsit "kilógatva", elég csak nagyjából odalőnöm 5 tigris közé, mind az 5 találatot fog jelezni. De írhattam volna más típust is, de nem tettem. Ilyet is láttunk már sokat, ez a leghektikusabb probléma. Hol van és milyen van benne. Led teljesítmény és elhelyezés. Csőben, csőre rakott cső alakú tartóban stb. A ledet másikra cserélni nem egy nagy kaland, nem egy nagy beruházás. A legdrágább is van vagy 1500 Ft (ha jól tudom).
4. találatok jelzése: itt is láttunk már csodákat. Magam részéről azt találom a legjobbnak, ha mind a 4 oldalról érzékelheti a tank a találatot, abban az esetben ha differenciálni akarunk, akkor árnyékolással megoldható a kérdés. Az 1-es sztirol lemez erre a célra elég szabványosnak tűnik számomra. A vezérlésen meg lehet állítani a találati számot.

Egy korrekt csata előtti gépátvétel során az arra közösen megbízott szaktárs vagy szaktársak ellenőrzik a közösen lefektetett műszaki tartalmat. Természetesen ezt mindenki előre tudja, így alakítja át avagy vissza alakítja, vagy eleve így építi, akkor nincsen vita. A helyszínen orvosolható probléma esetén a gép mehet a csatába a javítás után.

Ha számosan lennénk, akkor természetesen lehetne külön autentikus, HL doboz kék vagy sárga 2:1 es kristályos, Tamiya és egyéb csapatokra osztódva csatázni. Viszont kevesen vagyunk viszonylag, ezért ebből a mixből kell valamilyen keretet formálnunk amibe belefér mindenki, mert kihagyni senki sem szeretne senkit a csatákból, ez azt hiszem nem képezi vita tárgyát.

A találkozó szervezője a találkozóért vállalja a felelősséget felénk alapvetően, a lényeg hogy jól sikerüljön, jól érezzük magunkat. A gépátvevők pedig a gépekért vállalják a felelősséget szintén felénk. Ezek a szervezés során nevesítendő faladat körök, sokszor hálátlan feladatok, de eddig még tolerálta a csapat ha valami nem úgy jött össze.

Még egy megjegyzés: ez egy komoly és fontos kérdéskör véleményem szerint. Kérem a tisztelt Páncélos Szaktársakat, hogy a témát a megfelelő komolysággal kezelje mindenki, ez nem hiszti topik, hanem csata szabályzat topik
Német tankok HL, Torro, Tamiya
PZ III, IV, V, VI, VI B
az épülő Gyúrói Szakasz

denkmeyer
fórum veterán
fórum veterán
Kapcsolat:

jajj...
denkmeyer

Kovbarny
haladó fórumozó
haladó fórumozó
Tartózkodási hely: Gyúró zsákfalu egyik zsáktcájának végén laktam de az élet elszólított Komáromba. A tankpálya megvan.

Hozzászólás Szerző: Kovbarny »

Gondolom a háttérben készül a szabályzat, mivel ez a topic már megint bealudt. :)
Német tankok HL, Torro, Tamiya
PZ III, IV, V, VI, VI B
az épülő Gyúrói Szakasz

Válasz küldése

Vissza: “Rc csaták leírások, beszámolók”