IR Csatarendszerek, szabályok, csaták
Moderátor: denesatti
-
- fórum veterán
Re: IR Csatarendszerek, szabályok, csaták
Ide kéretik az infra csata szabályzattal kapcsolatos ötleteket írdogálni.
- Rongyosgárda
- haladó fórumozó
Sziasztok!Sherman írta:Ide kéretik az infra csata szabályzattal kapcsolatos ötleteket írdogálni.
Nem tudom, hogy nekem van-e "jogom" ötletelni, de azért megteszem, mert pofám az van hozzá

Picit kiegészítettem a forrás-topic eddigi kiírását, de lenne még ötletem. Lehet, picit anti-demokratikusnak tűnik, de korábbi, más témájú rendezvényekből fakadó tapasztalatom alapján sajnos szükségesek ezen fajta megkötések:
1. Játékszervezés
a. A játékszervezés fórumkiírás, illetve más interneten használt médium segítségével jöhet létre
b. A játékot a játék szervezője, illetve segítője írja ki, mely kiírásban részletesen szerepelteti:
- minimális és maximális játékos számot
- játék helyét
- játék kezdetét és végét
- játék típusát (tematikus, nem tematikus, vonulás stb.)
- játék részvételi díját (opcionális)
- játék leírását
- lehetőséget a jelentkezésre (fórum, szavazás, adatbázis regisztráció stb.)
- engedélyezett járműveket
c. A játékszervező felelőssége a játék lebonyolítása, melyre segítőket kérhet. A játékszervezőknek és segítőknek joga van figyelmeztetni a nem etikus, szabálymegszegő, illetve szándékosan rongáló stb. játékosokat, valamint joga van figyelmeztetés után kizárni a játékból. A játékban lévő szabályrendszert a játékszervező a jelen szabályozásnál szigorúbban módosíthatja, enyhíteni csak indokolt esetben enyhítheti.
2. pont Az infra csatában résztvevő játékosok.
Minden olyan személy részt vehet a csatában aki rendelkezik ir csata rendszerrel ellátott rádió távirányítású tankkal, és képes megérteni a szabályzat és a játék kitételeit és követelményeit, és ezeket be is tartja.
a, Mennyiségük
Bármely mennyiségű játékos részt vehet a játékban a terület nagyságától és az előzetes megbeszéléstől függően.
Előzetes megbeszélés tartalma a kvarckristályos távirányításos rendszerrel rendelkezők egyeztetése, mely során a kristálykiosztásokat mérik fel és osztják be. 2,4ghz-es rendszereknél azok tulajdonságai miatt az egyeztetés nem szükséges.
b,
3. Az infra csatában résztvevő rc tankok járművek.
a, technikai jellemzőik, márkájuk.
- A játékban résztvevő harcjármű csatarendszere lehetőleg úgy legyen kialakítva, hogy az visszaélésre ne adhasson lehetőséget. Törekedjünk a infra jeladó led minél központosítottabb irányítottságára.
- Törekedjünk a játékon 1:16 arányú modelljárművekkel részt venni. Más méretarányű jármű megjelenése a játékokba a játékszervező engedélyéhez kötött.
- Airsoft rendszerű löveggel rendelkező harcjárművek csak előzetes megbeszélés alapján, a játékszervező engedélyével vehetnek részt játékban. Megbeszélés nélkül ilyen rendezvényeken részt venni tilos a balesetveszély, illetve károkozás lehetősége miatt. Airsoft rendszerű löveggel rendelkező harcjármű játékba lépése esetén a játékon résztvevők, illetve a játékot nézők szemvédelme kötelező, erre alkalmas EN-166F, ezzel megegyező, vagy ennél nagyobb biztonságot nyújtó szemvédő használatával.
b, megkülönböztetésük
-tematikus rendezvényeken az adott csatának megfelelő tankok, illetve a csatában részt vett nemzetek harcjárművei. A csata meghatározása, a résztvevő harcjárművek játékba engedése a szervező döntése és felelőssége. A játékszervező dönthet úgy is, hogy a játék kiegyensúlyozottságát, illetve a játékosok szórakozását figyelembe véve tematikus rendezvényeken ellenséges nemzet járműveit keveri az oldalakon, de erről kiemelten figyelmeztetni kell a játékosokat.
-nem tematikus rendezvényeken a szervező által meghatározott megkülönböztető jelzésekkel, illetve előre felállított csapattal történhet a megkülönböztetés. Utóbbi esetben a szervező tájékoztatja a játékosokat a csapatok felállásáról és a játékban résztvevő harcjárművekről.
Egyéb, technikai jellegű mókolásba nem mentem bele, mert vannak ebben nálam SOKKAL tapasztaltabbak. Valamint szerintem lehet még bőven hozzátenni. Ha tényleg szabad ötletelnem és a fentiek miatt nem ásnátok el egy sírkertbe, vagy nem dobnátok pöcegödörbe, akkor mikor időm engedi finomítgatom egy kicsit.
MÁS: nem tudom, hogy a fórum mennyire engedi, de érdemes lenne egy "játékszervezés" topicot létrehozni, ahova ki lehetne rakni a eseményeket (tudom, van most is hasonló -Események- de mondjuk lehetne oda regisztrálni stb. ld.: softair.hu)
-
- fórum veterán
- Kapcsolat:
Helló!
Az eddigi tapasztalataim szerint az általad leírt előkészületek túlzóak.
Igazából ez egy - a fórumon megismerkedő - baráti társaság. Nem szervezünk ,,nyílt" csatákat. Mi mind ismerjük egymást. Csupán az egymás iránti gyerekszoba-tisztelet szabályát szoktuk alkalmazni. (pl. ha kristály ütközés van, akkor akinek van több, az cseréli, vagy az egyező kristályosok felváltva játszanak) Az újak - jellemzően - az első alkalmakkor csak nézelődnek, kérdezősködnek, barátkoznak és ha szimpatikusak vagyunk nekik a szokásainkat elfogadva csatlakoznak.
Amit elvárunk egymástól csupán annyi, hogy:
-1 cm mélyen legyen az infraLED,
-Tamiya rendszerű és mindkét irányban működő csatarendszer legyen az
-1/16-os tankokban, harcjárművekben és
-ha kilőttek, akkor hagyd ott a tankodat, ahol van,
-tedd/lógasd le a távirányítódat, hogy egyértelmű legyen az hogy nem vagy már játékban.
-légy nagyvonalú és alázatos (ha leesett a lánctalpad, elakadt a tankod, stb., akkor úgy harcolsz tovább, míg ki nem lőnek),
-ne csalj, úgyis kiszúrja valamelyik ,,öreg".
Sajnálatosan az elmúlt egy, másfél évben inkább a magamutogatós fesztiválozással teltek a találkozók, pedig valamikor kb. kéthavonta közparkokban találkoztunk, szereltünk, szereltünk, fényképezkedtünk, tankoztunk, szereltünk és lehullott alkatrészeket keresgéltünk. (a régiek talán emlékeznek még e romantikus rctank központú korszakra)
Én ezeket az időket látnám viszont, nem a szigorúskodó szabályokat, fontoskodó szervezéseket.
Ennyire egyszerűen ment ez valamikor:
Kedves tagtársak! Van kedvünk most vasárnap délelőtt 10-től tankozni a Vár tövében, vagy a Városligetben?
Ha megvolt a min. 4 fő, akkor megtartottuk akár télen hóban, akár nagy melegben nyáron.
Hogy miért nem tartom jónak ezt a túlszervezést? Pont ugyan azért, amiért egyesület sem lettünk. De ezt is már vagy 100-szor kitárgyaltuk azt is, mi öregek...
Az eddigi tapasztalataim szerint az általad leírt előkészületek túlzóak.
Igazából ez egy - a fórumon megismerkedő - baráti társaság. Nem szervezünk ,,nyílt" csatákat. Mi mind ismerjük egymást. Csupán az egymás iránti gyerekszoba-tisztelet szabályát szoktuk alkalmazni. (pl. ha kristály ütközés van, akkor akinek van több, az cseréli, vagy az egyező kristályosok felváltva játszanak) Az újak - jellemzően - az első alkalmakkor csak nézelődnek, kérdezősködnek, barátkoznak és ha szimpatikusak vagyunk nekik a szokásainkat elfogadva csatlakoznak.
Amit elvárunk egymástól csupán annyi, hogy:
-1 cm mélyen legyen az infraLED,
-Tamiya rendszerű és mindkét irányban működő csatarendszer legyen az
-1/16-os tankokban, harcjárművekben és
-ha kilőttek, akkor hagyd ott a tankodat, ahol van,
-tedd/lógasd le a távirányítódat, hogy egyértelmű legyen az hogy nem vagy már játékban.
-légy nagyvonalú és alázatos (ha leesett a lánctalpad, elakadt a tankod, stb., akkor úgy harcolsz tovább, míg ki nem lőnek),
-ne csalj, úgyis kiszúrja valamelyik ,,öreg".
Sajnálatosan az elmúlt egy, másfél évben inkább a magamutogatós fesztiválozással teltek a találkozók, pedig valamikor kb. kéthavonta közparkokban találkoztunk, szereltünk, szereltünk, fényképezkedtünk, tankoztunk, szereltünk és lehullott alkatrészeket keresgéltünk. (a régiek talán emlékeznek még e romantikus rctank központú korszakra)
Én ezeket az időket látnám viszont, nem a szigorúskodó szabályokat, fontoskodó szervezéseket.
Ennyire egyszerűen ment ez valamikor:
Kedves tagtársak! Van kedvünk most vasárnap délelőtt 10-től tankozni a Vár tövében, vagy a Városligetben?
Ha megvolt a min. 4 fő, akkor megtartottuk akár télen hóban, akár nagy melegben nyáron.
Hogy miért nem tartom jónak ezt a túlszervezést? Pont ugyan azért, amiért egyesület sem lettünk. De ezt is már vagy 100-szor kitárgyaltuk azt is, mi öregek...
denkmeyer
- Rongyosgárda
- haladó fórumozó
Ez is érthető, de akkor ennek (LINK) semmi értelme, valamint a fórumon rendezett arconpörgéseknek sem.denkmeyer írta:Helló!
.
Amit leírtál, az ideális lenne és ha nem akartok nyitni kifelé, akkor még talán jó is. Bár, olvasva a hsz-eket... :S
Igazándiból csak egy eseményen voltam kint érdeklődőként, de amit ott láttam, az sem az általad felvázolt értékrendeknek megfelelően működött

Elismerem, hogy talán kicsit túlzó, amit írtam, de jeleztem, hogy korábbi, más események miatt (ahol már kissé hígult a társaság.... bár most hogy idejöttem

Nekem nincs szükségem ilyesmire. Én akkor is jól szórakoznék, ha az első percben kiszednek, max nézem a csatát.

Maradok tisztelettel!
-
- fórum veterán
- Kapcsolat:
Ronygosgárda!
Tökéletes a meglátásod!
Tökéletes a meglátásod!
Igen, ez a bajunk, ami most borította egy kicsit meg a bilit.Rongyosgárda írta:
Igazándiból csak egy eseményen voltam kint érdeklődőként, de amit ott láttam, az sem az általad felvázolt értékrendeknek megfelelően működött
denkmeyer
- Kovbarny
- haladó fórumozó
- Tartózkodási hely: Gyúró zsákfalu egyik zsáktcájának végén laktam de az élet elszólított Komáromba. A tankpálya megvan.
Sziasztok
Látom továbbra sem akarja az álló vizet senki felkavarni a műszaki kérdésekben.
Csatázni nyilván úgy érdemes ha a tank mozog, lőni tud és kilőhető.
Mozgás: igazából mozgatás: távirányítás és kihajtás típusból eredő sebesség.
1. távvezérlés. 2,4 Ghz és kristályos 27 Mhz. ez utóbbinál sajnos édes kevés a szám egyeztetés, le kell próbálni. Láttunk már elszámozott kristályt.
2. sebesség: közepes harckocsiknál még elmegy de nehéz harckocsiknál elég gáz. A 3:1 kihajtás minimum bevezetése viszont kiejt igen sok potenciális tankot és tankost, főleg az újak közül, ezért ezt a témát át kell beszélnünk.
3. lövés: ez két oldalú dolog. egyrészt a led teljesítménye, másrészt az elhelyezése igen kényes téma. Amennyiben berakok egy Pz III-ba egy nagyobb teljesítményű ledes rendszert ráadásul kicsit "kilógatva", elég csak nagyjából odalőnöm 5 tigris közé, mind az 5 találatot fog jelezni. De írhattam volna más típust is, de nem tettem. Ilyet is láttunk már sokat, ez a leghektikusabb probléma. Hol van és milyen van benne. Led teljesítmény és elhelyezés. Csőben, csőre rakott cső alakú tartóban stb. A ledet másikra cserélni nem egy nagy kaland, nem egy nagy beruházás. A legdrágább is van vagy 1500 Ft (ha jól tudom).
4. találatok jelzése: itt is láttunk már csodákat. Magam részéről azt találom a legjobbnak, ha mind a 4 oldalról érzékelheti a tank a találatot, abban az esetben ha differenciálni akarunk, akkor árnyékolással megoldható a kérdés. Az 1-es sztirol lemez erre a célra elég szabványosnak tűnik számomra. A vezérlésen meg lehet állítani a találati számot.
Egy korrekt csata előtti gépátvétel során az arra közösen megbízott szaktárs vagy szaktársak ellenőrzik a közösen lefektetett műszaki tartalmat. Természetesen ezt mindenki előre tudja, így alakítja át avagy vissza alakítja, vagy eleve így építi, akkor nincsen vita. A helyszínen orvosolható probléma esetén a gép mehet a csatába a javítás után.
Ha számosan lennénk, akkor természetesen lehetne külön autentikus, HL doboz kék vagy sárga 2:1 es kristályos, Tamiya és egyéb csapatokra osztódva csatázni. Viszont kevesen vagyunk viszonylag, ezért ebből a mixből kell valamilyen keretet formálnunk amibe belefér mindenki, mert kihagyni senki sem szeretne senkit a csatákból, ez azt hiszem nem képezi vita tárgyát.
A találkozó szervezője a találkozóért vállalja a felelősséget felénk alapvetően, a lényeg hogy jól sikerüljön, jól érezzük magunkat. A gépátvevők pedig a gépekért vállalják a felelősséget szintén felénk. Ezek a szervezés során nevesítendő faladat körök, sokszor hálátlan feladatok, de eddig még tolerálta a csapat ha valami nem úgy jött össze.
Még egy megjegyzés: ez egy komoly és fontos kérdéskör véleményem szerint. Kérem a tisztelt Páncélos Szaktársakat, hogy a témát a megfelelő komolysággal kezelje mindenki, ez nem hiszti topik, hanem csata szabályzat topik
Látom továbbra sem akarja az álló vizet senki felkavarni a műszaki kérdésekben.
Csatázni nyilván úgy érdemes ha a tank mozog, lőni tud és kilőhető.
Mozgás: igazából mozgatás: távirányítás és kihajtás típusból eredő sebesség.
1. távvezérlés. 2,4 Ghz és kristályos 27 Mhz. ez utóbbinál sajnos édes kevés a szám egyeztetés, le kell próbálni. Láttunk már elszámozott kristályt.
2. sebesség: közepes harckocsiknál még elmegy de nehéz harckocsiknál elég gáz. A 3:1 kihajtás minimum bevezetése viszont kiejt igen sok potenciális tankot és tankost, főleg az újak közül, ezért ezt a témát át kell beszélnünk.
3. lövés: ez két oldalú dolog. egyrészt a led teljesítménye, másrészt az elhelyezése igen kényes téma. Amennyiben berakok egy Pz III-ba egy nagyobb teljesítményű ledes rendszert ráadásul kicsit "kilógatva", elég csak nagyjából odalőnöm 5 tigris közé, mind az 5 találatot fog jelezni. De írhattam volna más típust is, de nem tettem. Ilyet is láttunk már sokat, ez a leghektikusabb probléma. Hol van és milyen van benne. Led teljesítmény és elhelyezés. Csőben, csőre rakott cső alakú tartóban stb. A ledet másikra cserélni nem egy nagy kaland, nem egy nagy beruházás. A legdrágább is van vagy 1500 Ft (ha jól tudom).
4. találatok jelzése: itt is láttunk már csodákat. Magam részéről azt találom a legjobbnak, ha mind a 4 oldalról érzékelheti a tank a találatot, abban az esetben ha differenciálni akarunk, akkor árnyékolással megoldható a kérdés. Az 1-es sztirol lemez erre a célra elég szabványosnak tűnik számomra. A vezérlésen meg lehet állítani a találati számot.
Egy korrekt csata előtti gépátvétel során az arra közösen megbízott szaktárs vagy szaktársak ellenőrzik a közösen lefektetett műszaki tartalmat. Természetesen ezt mindenki előre tudja, így alakítja át avagy vissza alakítja, vagy eleve így építi, akkor nincsen vita. A helyszínen orvosolható probléma esetén a gép mehet a csatába a javítás után.
Ha számosan lennénk, akkor természetesen lehetne külön autentikus, HL doboz kék vagy sárga 2:1 es kristályos, Tamiya és egyéb csapatokra osztódva csatázni. Viszont kevesen vagyunk viszonylag, ezért ebből a mixből kell valamilyen keretet formálnunk amibe belefér mindenki, mert kihagyni senki sem szeretne senkit a csatákból, ez azt hiszem nem képezi vita tárgyát.
A találkozó szervezője a találkozóért vállalja a felelősséget felénk alapvetően, a lényeg hogy jól sikerüljön, jól érezzük magunkat. A gépátvevők pedig a gépekért vállalják a felelősséget szintén felénk. Ezek a szervezés során nevesítendő faladat körök, sokszor hálátlan feladatok, de eddig még tolerálta a csapat ha valami nem úgy jött össze.
Még egy megjegyzés: ez egy komoly és fontos kérdéskör véleményem szerint. Kérem a tisztelt Páncélos Szaktársakat, hogy a témát a megfelelő komolysággal kezelje mindenki, ez nem hiszti topik, hanem csata szabályzat topik
Német tankok HL, Torro, Tamiya
PZ III, IV, V, VI, VI B
az épülő Gyúrói Szakasz
PZ III, IV, V, VI, VI B
az épülő Gyúrói Szakasz
-
- fórum veterán
- Kapcsolat:
- Kovbarny
- haladó fórumozó
- Tartózkodási hely: Gyúró zsákfalu egyik zsáktcájának végén laktam de az élet elszólított Komáromba. A tankpálya megvan.
Gondolom a háttérben készül a szabályzat, mivel ez a topic már megint bealudt. 

Német tankok HL, Torro, Tamiya
PZ III, IV, V, VI, VI B
az épülő Gyúrói Szakasz
PZ III, IV, V, VI, VI B
az épülő Gyúrói Szakasz