Festés

Probléma megoldás, segítség kérés a modellel kapcsolatban!

Moderátor: navycolt

Festés

HozzászólásSzerző: Hessler » pén. jún. 19, 2009 11:36 am

Számomra egy nagyon érdekes téma a koszolás. Annyi véleményt, ellen véleményt hallottam, hogy arra gondoltam beszéljük át.

szotyimag írta:Hessler bátyó, az én véredényem ismered, nekem a legelső verzió tetszett és ezt továbbra is fenntartom. A lényeg, hogy jó a festés, jók rajta a kis apróságok, de hogy Vili szavaival éljek "...tip top lett" és ez a baj szerintem. Nem megy a lepattogzott zimmerit és a pár kis rozsdafolt a patika festéshez. Alig alig sár, por, kopás. Megint nem fakítottad, mostad át rendesen a géped, nincs benne élet a sok apróság ellenére sem! Néha a fiatalabbakra is lehetne hallgatni, mert nem csak egyfelől van igazság és tudás! Félre ne érts, tisztelem és becsülöm a munkád, tudásod és tény és való, hogy én csak a festéshez értek valamelyest és sok máshoz nem, de ez visszaesés a részedről.


Hessler írta:Szotyi!
Nem olyan patika, csak nem látszik minden részlet. Első festésnél többen is mondták, hogy sötét lett olyanok, akik régóta modelleznek, és nem itteni ismerős. Gondoltam, bebizonyítom, hogy nincs igazuk, de nem tudtam. Ha megnézel olyan tankokat, amik emlékműként kint vannak a szabadban, és persze nem frissen festett, szóval télen-nyáron, esőben-hónban ott vannak azok se sötétek v. az autóm, tudom, hogy azon egy lakozott réteg van, de egy kiadósabb eső gyönyörű tisztára mossa. És mitől is lenne sötét, a szabadtéri pórtól nem lesz az. Néz meg egy OFF road verseny, v. egy rallyt, v. Somogybabodon készült telepjáró versenyt koszos, de nem sötét, sőt egy sötétszínű autón még világosit is, és ezért döntöttem, hogy nem sötétítem le annyira. Vagy amit NuGyi mondott, a nap kiszívja, az pedig világosít.


NuGyi írta:Üdv!

Szerintem nagyon aprólékos nagyon szépen kidolgozott, de ezeken a képeken tényleg patika szerintem is. Tegnap írtam egy nagyon hosszú hozzászólást, amit nem küldtem el, mert képek alapján nem lehet megmondani mi is a helyzet nem lehet véleményt alkotni normálisan. De a hozzászólásomban én Szotyival értettem egyet alapvetőlegesen. Egyébként a koszolásról annyit, hogy igen is fekete a kosz van kint igaz barnás és sötétebb világosabb árnyalatokkal. Próbálj letörölni egy kinn hagyott vasat és fekete lesz a rongy amivel törlöd. Nagyon sok makettező írja, hogy kell feketíteni és főleg a barázdák és azok belselye a fekete.
Viszont mivel élőben lehet hogy meglepődnék, így nem foglalok állást senki mellett úgy döntöttem csak ha látom alkotok véleményt.


Abban egyet értek, hogy egy vasdarab fekete, főleg ha előtt olajozva volt. De mondjuk, törölj le egy festett vaskerítést. Azon se látszik, hogy befeketedne A másik, hogy 1944-ben az elmúlt 10 év legcsapadékosabb éve volt főleg az október, és november, szóval volt carwash.
Szóval ez a problémám, hogy ilyeneket mondtak, és nem tudtam megcáfolni. Az viszont biztos a zimmerit mélyedései sötétebb, koszosabb volt, csak az emlékezetes tusos átmosás után, már nem mertem próbálkozni ilyennel. Ja és nem felejtsük el, hogy ez a ktigris, bizonyíthatóan 2 hónapig volt tank, oszt ócskavas lett. Szóval 2 hónap alatt mi történhetett vele?
Üdv. Hessler
40.715 Mhz.
Avatar
Hessler
globális moderátor
globális moderátor
 
Válaszok: 2818
Csatlakozott: hétf. máj. 19, 2008 5:39 pm
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Festés

HozzászólásSzerző: NuGyi » pén. jún. 19, 2009 12:53 pm

Üdv!

Erre én azt mondom hogy igen is a festett vas is barnás fekete, ha kinn hagyod. Tovább megyek az eső soha nem tiszta víz. Ha arra gondolok hogy van a családban fehér autó és az hogy néz ki egy eső után elképedek. Mocskos poros az eső vize. És a háborúban nagyon sok az omló ház nagy a por és kevesebb az aszfalt.
A Te tankod kicsit zagyva számomra. Alig két hónapos azt mondod, de a zimmerit foszló és mély rozsdás alatta. Akkor az nem jó, mert egy két hónap alatt a vas csak világos barna vakrozsdát képez és nem rozsdásodik át. Tehát helyenként szürkés feketés a felület világos "vakrozsdával" hiszen esőzés után az képződik. Le vannak szakadva a sárvédők ott sáros és az jó. Ez egyébként egy másik gyenge pont. Ha azt mondod mossa az eső folyamatosan akkor az feloldja a sarat tehát csak elenyésző kevés sár van a gépen az is lefolyt. A sarat oldja a víz tudtommal. Nekem ez a véleményem.
Üdv!
NuGyi
_____________________
Nem érdemes hülyékkel vitatkozni. Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
Avatar
NuGyi
admin
admin
 
Válaszok: 1015
Csatlakozott: szer. feb. 20, 2008 8:10 am
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Festés

HozzászólásSzerző: Hessler » pén. jún. 19, 2009 3:23 pm

-"És a háborúban nagyon sok az omló ház nagy a por és kevesebb az aszfalt. "
Ez jó észre vétel, erre nem gondoltam!
-"Ha arra gondolok hogy van a családban fehér autó és az hogy néz ki egy eső után elképedek."
Ezzel egyetértek, ezért is csináltam lefolyásokat, megfolyásokat. És az egész át van száraz ecsetelve, ill. át van ködölve híg barnával. De sötétet a fehér autóból se csinál az eső. ill. mint gondolsz a szabadtéri páncélos emlékművekről?
-"zimmerit foszló és mély rozsdás alatta." A zimmeritnél arra gondoltam,hogy a háború vége felé szorongatott helyzetbe már csak feldobálták a zimmeritet, és itt-ott, cipőtől, v. valamit oda vertek, rádőlt stb. lepattogzott. Rozsda kérdés is nehéz, mert ez alatt alapozonak kellene lenni, de az annyira nem mutatott jól, hogy ezért lett fémszínű, a világos rozsda meg beleolvad a kamuflázsba ezért, hogy kihangsúlyozottabb legyen csináltam sötétre, de azért van benne vil.sárga is.

-"Ha azt mondod mossa az eső folyamatosan akkor az feloldja a sarat tehát csak elenyésző kevés sár van a gépen az is lefolyt. A sarat oldja a víz tudtommal."
No ez viszont szerintem nem jól látod. Induljunk ki az autó sárvédőlemezéből, pl. ha egy földúton mész, és oda berakodik a sár, és megszárad, utána hiába gázolsz vízbe, az akkor is ott marad. Erős vízsugárral lehet csak kimosni de ez, igaz a kocsi oldalára is.
Nekem ez a tapasztalatom.

Fiúk ha van valakinek hozzá fűznie valója, ne fogja vissza magát! Ne csak a NuGyival vitassunk meg mindent! (persze ami ellen semmi kifogásom), de többen többet látunk!
Üdv. Hessler
40.715 Mhz.
Avatar
Hessler
globális moderátor
globális moderátor
 
Válaszok: 2818
Csatlakozott: hétf. máj. 19, 2008 5:39 pm
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Festés

HozzászólásSzerző: NuGyi » pén. jún. 19, 2009 4:48 pm

Üdv!

A sárban lehet némi igazság és ezt el is fogadom, de szerintem az eső poros közegben ha nem is csinál feketét a fehérből de szürkét igen! És a szürke az fekete világosítva. A kinn álló páncélosok nem mozognak és már a környezet is más arra én nem alapozok. A zimmeit lekopással toábbra sem értek egyet, de jövőhéten kiteszek egy 10-es lemezt egy két hétre és kiváncsi leszek mit is csinál. Mondjuk alapvetőlegesen a vastag lemez színe egészen sötét szürke nem fényes és akkor nem olyan rossz a tied.
Üdv!
NuGyi
_____________________
Nem érdemes hülyékkel vitatkozni. Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
Avatar
NuGyi
admin
admin
 
Válaszok: 1015
Csatlakozott: szer. feb. 20, 2008 8:10 am
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Festés

HozzászólásSzerző: Hessler » pén. jún. 19, 2009 4:50 pm

:) szürkével száraz ecseteltem át. Ez jó kis teszt! Kíváncsi vagyok mi lesz a fejlemény.

Zimmerittel mi a gond?
Üdv. Hessler
40.715 Mhz.
Avatar
Hessler
globális moderátor
globális moderátor
 
Válaszok: 2818
Csatlakozott: hétf. máj. 19, 2008 5:39 pm
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Festés

HozzászólásSzerző: Dan » pén. jún. 19, 2009 5:38 pm

Nem vagyok olyan nagy szakértője a témának, de én pl. nagyon sokat olvasgattam a neten
festés előtt, hogy mit, hogyan kell csinálni, úgyhogy tök jó ez a téma, főleg ha másoknak
segít...
Igazából a blackwash, és a szárazecsetelés ugye arra szolgál, hogy egy kis modellen
pl. 1/16 léptékben kijöjjenek azok a fény árnyék játékok, amik az igazi tankon a valódi
mélyedések és élek miatt kijönnek. Szóval ez nem koszolás, hanem alap egy kicsinyített
modellnél.
Ezután a koszolás már nehezebb téma, mert tényleg nehéz 50 éves fekete-fehér képek
alapján kimazsolázni, hogy, hogy is nézett ki egy adott tank, bizonyos körülmények közt.
Szerintem simán belefér, hogy egy két hónapos tank úgy néz ki, mint egy százéves.
A rozsdásodáshoz nem annyira értek, de persze vannak kémiai törvények, amiket nem
lehet figyelmen kívül hagyni.
És a legfontosabb, hogy az legyen megelégedve a végeredménnyel, akié a tank. :D
Tamiya Leopard 2A6
Avatar
Dan
haladó fórumozó
haladó fórumozó
 
Válaszok: 238
Csatlakozott: kedd nov. 20, 2007 12:27 pm
Tartózkodási hely: Vác

Re: Festés

HozzászólásSzerző: vili » pén. jún. 19, 2009 8:47 pm

Sziasztok!

Tetszik a témaválasztás. Egy két dolgot leszögezhetünk.
Ez(ek) a páncélos(ok) 44 szeptembertöl (Padernborn) 45 február végéig "élt(ek)"
Ez csak fél év, és nyári napot sosem látott. Ami a fakulás
fő előidézője. Mindannyian láttunk már kis hazánkban használatos 5-10-éves harcjárműveket, különféle bemutatókon rendezvényeken. Ott sem figyelhetünk meg
jelentős, fakulást vagy elszineződést. Attól függetlenül, hogy békeidőben több tisz-togatás és fedett környezet van. Ez idő alatt nem is igen kap új festést.
Amire szotyi céloz olyan páncélosokról én is láttam képet, de azok szabad ég alatt 2-évet
vártak a lángvágóra. Vagy az amik által készített fényképeken, amit 45-után több
hónapig szabad ég alatt levő elhagyott német páncélosokról csináltak.

Megnéztem még egyszer Hessler Kötiét, és láttam rajta a résekbe, és panelekbe
bevitt panelezést, és egyéb koszolásokat. Szerintem egy 6-hónapig élt páncélosnak ennyi elég.

Nyilván más a helyzet például szotyi P-III-ánál mert az lehet hogy két nyarat is
meg élt. :)
Avatar
vili
fórum veterán
fórum veterán
 
Válaszok: 2962
Csatlakozott: hétf. szept. 22, 2008 7:16 pm
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Festés

HozzászólásSzerző: Hessler » pén. jún. 19, 2009 9:47 pm

Jó a meglátás, hogy más kép kell festeni egy fix toronyszámú tankot, és más egy olyat ami semmihez nem kötődik, ott azért jobban szabadra lehet engedni a fantáziát. Ez a tank 2 hónapig harcolt, nem hiszem, hogy nyakig retkes volt. Hát ebbe a topicba pont az tetszik, hogy mindenki másképp képzeli el, és ha mindenki hozzá tesz egy kicsit, talán akkor lehet a legjobban imitálni a eredetit. A romos házak ötlet nagyon jó gondolat.
Üdv. Hessler
40.715 Mhz.
Avatar
Hessler
globális moderátor
globális moderátor
 
Válaszok: 2818
Csatlakozott: hétf. máj. 19, 2008 5:39 pm
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Festés

HozzászólásSzerző: szotyimag » pén. jún. 19, 2009 11:46 pm

Ezért kértem elnézést! :-) Amúgy a háború vége felé, már nem "dobáltak" fel zimmeritet! Sőt! Már anyag sem volt! :sad:
"Husszasok, itt a husszas... motort...indíts! Cél az ég alja, irány az egyenes...előre...indulj!!!"
Hellgert László fhdgy. hk. századparancsnok.
Avatar
szotyimag
fórum veterán
fórum veterán
 
Válaszok: 1065
Csatlakozott: szer. szept. 26, 2007 12:54 pm
Tartózkodási hely: Budapest XIX. ker.

Re: Festés

HozzászólásSzerző: NuGyi » szomb. jún. 20, 2009 6:17 am

Üdv!


Én is mégegyszer átnéztem a képeket. Szerintem ahol a nagyfolton lejött a zimmerit ott sérült, és gondolom az nem rosszul lett feltéve hiszen a szám aljával együtt hiányzik. Ott kicsit a tövénél hányolom az alapozót. Azt kicsit imitálni kellene, sőtt a felületen helyenként is jól nézne ki. Nem teliben alapozva hanem csak foltokban. Így most olyan mint ami évek óta kopott lenne.
Üdv!
NuGyi
_____________________
Nem érdemes hülyékkel vitatkozni. Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
Avatar
NuGyi
admin
admin
 
Válaszok: 1015
Csatlakozott: szer. feb. 20, 2008 8:10 am
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Festés

HozzászólásSzerző: Hessler » szomb. jún. 20, 2009 6:54 am

Rakok fel célirányos képeket. Talán így könnyebben tudtok segíteni.

Kép Kép Kép
Kép Kép Kép
Kép Kép Kép
Kép
Az a bajom az alapozóval, hogy a tank vörös részét is azzal fújtam, és amint rakok alapozott rá szinte beleolvad a tankba zimmerit hiánya, főleg ha még v.sárga rozsdát is rakok rá, és ugyan az a jelenség mutatkozik ha friss rozsda színt viszek fel. Ezért kevertem alá s.barnát. inkább ilyen enyhén kezdődő rozsdásodást akartam szimulálni, ezt nem tudom mennyire sikerült. Amit még nem tudok megoldani, hogy a zimmerit törése (vastagsága) más színű legyen, olyan vékony, hogy nem tudom kihúzni. A romházhoz visszatérve, nem okozott finom sitt port szerezni, és az egyik s.bordó kerti székre elkezdtem rá fújni, és a végére teljesen kiszürkült..
Üdv. Hessler
40.715 Mhz.
Avatar
Hessler
globális moderátor
globális moderátor
 
Válaszok: 2818
Csatlakozott: hétf. máj. 19, 2008 5:39 pm
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Festés

HozzászólásSzerző: NuGyi » vas. jún. 21, 2009 5:18 am

Üdv!

Tegnap volt szerencsém találkozni, ott ahol dolgozom egy T55-ös gépszörnyel. Nagy élmény volt, pláne hogy ülhettem is rajta. Mindenesetre egy biztos, a porból soha nem elég egy tankon. Csináltam egy kis videót arról, hogy mitől is poros egy lántalpas. Ahol ment nem egy poros út hanem egy füves talaj, de amit a lánctalp csinál az nem semmi!
Ha sikerül ma esőben is le fogom videózni hogy mit csinál.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=c52QukEdXNU[/youtube]
Üdv!
NuGyi
_____________________
Nem érdemes hülyékkel vitatkozni. Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
Avatar
NuGyi
admin
admin
 
Válaszok: 1015
Csatlakozott: szer. feb. 20, 2008 8:10 am
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Festés

HozzászólásSzerző: vz1967 » vas. jún. 21, 2009 12:34 pm

Amúgy ha bele szólhatok a vitába, a bemélyedéseket sötétíteni kell,az éleket pedig kivilágosítani.Tehát ki szürkével száraz ecsetel az rosszul teszi.
Csak egy példa. Ha van rajtad egy ing, ami a behajlított könyökénél ráncok keletkeznek. Ha ott megnézed a ránc belül sötétebb,kívül világosabb. Ezt a hatást kell elérned. Természetesen arra is kell figyelni,két hónapos jármű is lehet kicsit szakadt. Erdőben, fák között bujkáltak vele,ritkán tették ki a mezőre "napozni". :D Ami kint maradt az tuti szétbombázták. Vilivel nem teljesen értek egyet. A Kötiket már 44 nyarán is használták, Normandiában ismerkedtek meg vele az amik közelebbről!!! A fémszegecses bakanccsal (ez volt rendszeresítve) is lehet komoly sérülést okozni a sok ki-be mászkálással egy harckocsin.A mai gépeken azért nincs mert gumi a cipők talpa. Nincs az a fényezés és festék mi öt ember napi többszöri ki be mászkálását kibírja+telepakolták egy csomó mindennel. Arra természetesen figyelni kell mindenkinek, ha eredeti képről dolgozik,akkor követni kell azt. Kicsit több kevesebb megengedett, de egy gépet nem lehet teljesen lepusztítani,és ráfogni itt és itt harcolt.
Jagdpanzer.IV.L48
Panther G
Sherman Firefly
Opel blitz
És még nagyon sok-sok tank.
Avatar
vz1967
fórum veterán
fórum veterán
 
Válaszok: 2641
Csatlakozott: szer. feb. 06, 2008 8:54 pm
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós

Re: Festés

HozzászólásSzerző: NuGyi » vas. jún. 21, 2009 1:48 pm

Üdv!

A videót javítottam.
Nem tudom, én nem értek egyet Vz-vel abban, hogy nem lehet lelakni egy tankot. Szerintem, nem kell hogy teljesen valós legyen hiszen nem is lehet az mert a készült kép nem a kilövés előtti percekben készült általában a tankról, úgyhogy a képnél lehet lelakottabb is. Pl én nagyon sajnálom hogy a légszűrőmet lefujtam újra, és ugyan olyan színűre mint a tank eredetie. Ha teljesen másszínűre fújom is realisztikus, mert több könyvben is olvastam, hogy a tankokat egy-egy kilőtt másikból restaurálgatták és akkor a csatatéren már nem festegettek. Tehát eltérő színű. Ráadásul rengeteg csak kézi rajz és elmesélés alapján festődik, amibe bármilyen alkotói szabadság beleférhet. Főleg ha mondjuk 2-3évet is harcolt. Szerintem csak arra lehet hagyatkozni, hogy mennyi ideig volt hadrendben, és hány fronton is volt bevetve. Szerintem, mind a kettő ok, ha szép egyben van az is jó mert a tábori tankok képei erről tanuskodnak míg a lelakottak is jók mert a csatában résztvettek azért kaptak rendesen.
Üdv!
NuGyi
_____________________
Nem érdemes hülyékkel vitatkozni. Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
Avatar
NuGyi
admin
admin
 
Válaszok: 1015
Csatlakozott: szer. feb. 20, 2008 8:10 am
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Festés

HozzászólásSzerző: NuGyi » vas. jún. 21, 2009 2:35 pm

Tehát ahogy megígértem esőben is lefilmeztem a "kis" lánctalpast. Nagyon brutál nagyon csaja a sarat. Nem is gondoltam volna. De azért egy biztos. Se nekem se Hesslernek nincs igaza a sár lemosása illetően. Az eső igen is folyamatosan mossa le a sarat mert ugyan a víz tényleg nem nagyon mossa a száraz sarat vagy esetleg gőzborotvával de míg friss a sár addig igen is folyik le ahogy az eső veri. A végén direkt levideóztam a hátulját és nem semmi ugyan nem teljesen jól látszik élőben az egész hátulja lefolyásos a sár is folyik és a por is. Nagyon jó volt látni élőben...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qjW-Fzr1DGY[/youtube]
Üdv!
NuGyi
_____________________
Nem érdemes hülyékkel vitatkozni. Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
Avatar
NuGyi
admin
admin
 
Válaszok: 1015
Csatlakozott: szer. feb. 20, 2008 8:10 am
Tartózkodási hely: Budapest

Következő

Vissza: Probléma megoldás, segítségkérés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron