Lipi King Tiger. 503. Pz. Abt.

Külső és belső átalakítások ...

Moderátor: vastalicska

Lipi King Tiger. 503. Pz. Abt.

HozzászólásSzerző: Lipi » vas. jan. 27, 2019 6:42 pm

Sziasztok parancsnokok! :)
Nos, elérkezett a pillanat. Nekifogtam a Tamiya Királytigrisem építésének, hogy amint írtam, legyen egy megbízhatóbb, átlapolt görgős német típusom is. :D Köszönet a druszámnak a cicus beszerzésében nyújtott segítségért. ;-)
Bevártam a beszerzendő dolgok listáját, úgymind táv, vevő, aksi.... Illetve még folyamatban van Ogre mester csatarendszere. Emellett döntöttem, mert a beszélgetések alapján leszűrt plusz 2-3 méterért hatótáv szempontjából amit egy gyári tamiya rendszer adna, nem akarok (és nem is nagyon tudok) több ezer forinttal többet kiadni. A kintről beszerzett cuccok macerás folyamatáról (rendelés, várakozás, esetleges garanciális bonyodalmak) már nem is szólva.
Szóval a lényeg, hogy elkezdtem. Sajnos a szabadidőm hiánya miatt, ez hosszas lélegzetvételű dolog lesz, vagyis sanszos, hogy szolnokon még nem fog szerepelni a kicsike. Ez az első ilyen tankom, amit szó szerint az alapoktól építek saját magam, szóval ebből a szempontból is érdekes nekem. Bevallom, alapvetően élvezem is, hiszen kicsit tényleg olyan mintha a gyárban építeném össze a saját tankom. :-D Igyekszem pontosan dokumentálni mindent, egyrészt a történelem kedvéért :P , másrészt a többi parancsnok miatt, akik még nem rendelkeznek ilyen tankkal, és szintén olyan elvetemültek, hogy egy tamiya kötivel bővítenék az állományukat. Mert igazság szerint, a pici japánok hihetetlenül precízen lerajzolnak, leírnak mindent, de a (kicsit talán túl)precíz csomagolások és kivitelezések miatt, mivel nem akarok semmit elszúrni, bizony minden lépésnél negyedóráig értelmezem a rajzot, negyedóráig szedem elő az alkatrészeket, negyedóra amíg összepróbálgatom, majd végül a tényleges építés.... :o Egyszóval nem kell mérnöknek lenni hozzá, de akinek gondot okoz mondjuk egy lemezcsavar és egy facsavar megkülönböztetése, az inkább kérjen szakértői segítséget.
Az összeállítási füzet lépései, amit ír, és ahogy kinéz a dolog:
Kép Kép Kép Kép
Eddig még semmiség volt. :mosoly Majd jöttek a torziós rugók és a lengőkarok.
Kép Kép Kép
Ekkor kezdtem először emlegetni a rizsszemű nénikéjük.... :-D Kellet egy kis idő amíg rájöttem a fogásokra, Megcsavarni a laprugót, hogy a helyére csússzon, közben tolni befelé a lengőkart vigyázzva, hogy ne csússzon ki belőle a rugó másik fele....
Kép Kép Kép Kép
Nem volt gond a feszítő tengely és a feszítők berakása, majd jöttek a motorok.
Kép Kép Kép
És itt jött az első csalódás. :( Tudom, tudom, mondták, hogy tamiya ide, tamiya oda, de azért még vannak gyermekbetegségek..... De a japán precízitástól nem igazán ezt vártam. A tengelyeknél hatalmas rés tátongot az alvázon, semmi alátámasztása nem volt, gyakorlatilag a tengelyek szabadon kóvályoghatnak az illesztés lyukban.... Rögtön beugrottak az összes rémtörténetek amiket a tigrisekkel kapcsolatban eddig hallottam, az elmozduló tengelyekról, az ebből adódó állandó lánctalp ledobálásról.... :-(
Kép Kép
Szerencsére Rongyos mestertől még békáson kaptam egy pár csapágyat. Villámgyorsan előkaptam és beoperáltam. Pillanatragasztó géllel fixáltam, majd kétkomponenses fémragasztóval a külső palástjánál fogva beragasztottam a tengelyre.
Kép
Remekül működik. :-) Leo mesterrel most egyeztetek, hogy nyomtasson nekem valami takaró darabot oda, ami védi a csapágyat majd kosztól, portól is. (Bele se merek gondolni, hogy gyárilag mi ment volna bele ott a motorokhoz, elektronikához.... Vagy ezt a tankot csak polc dísznek szánták?)
A hátfal már inkább makettezés volt. :) A futógörgők kicsit nagyobb kihívások voltak, de csak az első darab, a többi már futószalagon ment.
Kép Kép Kép
Kép Kép
A görgők beillesztése sem volt nehéz.
Kép Kép Kép
Nos itt tartok egyelőre. :) A következő lépések már az elektronikát érintik majd, szóval rákészülök. :-D
Összeségében eddig az egy csalódáson kívül, tetszik a modell. Precíz, pontos. Elég masszívnak is nézem egy jó játszós tankhoz.
Ami még esetleg érdekes: az 503-as Panzer Abteilung egység egyik tankja mellet döntöttem. Ez az egység magyarországon is harcolt, ezért van magyar vonatkozása is. Nem SS alakulat voltak (ezekből már van bőven szerintem a fórumon). A toronyszám még képlékeny. Szeretném fotó alapján megcsinálni majd, de figyelembe véve a fórum hagyományát, hogy ugyanazt a toronyszámot nem csináljuk meg egy alakulaton belül. Ajánlottak már pár képet, de a legtöbb a budai várnál készült, az ominózus "panzerfaust" hadművelet során, ami sajnos nem túl fényes lap a magyar történelemben. Szóval jobban szeretném valamelyik másik fotó alapján, hiszen az alakulat részt vett a Debreceni páncélos csatában, majd a "tavaszi ébredés" hadműveletben is. Eddig 90 %-ban a híres fotó dominál a terveimben, ami Gyöngyösön készült, a 211-es toronyszámú királytigrissel. Tudom, Kawa mester már csinált egy 211-est, de ő a 501-es Pz. Abt. egyik tankját építette meg..... Szóval egyelőre ez látszik befutónak. :)
Az építés menetének függvényében további bejegyzésekkel fogom majd molesztálni a tisztelt parancsnok társakat.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Lipi vas. jan. 27, 2019 7:28 pm-kor.
"Az én osztagomnál a veszteség mindig nagyon magas......A győzelmet olcsón nem adják!" (A halál 50 órája)

HL Pzkpfw VI Tiger
HL KV 1 (Kliment Vorosilov)
HL-Torro T 34/85
WPL Gaz 66 1:16
Tamiya King Tiger (készülőben)
Avatar
Lipi
haladó fórumozó
haladó fórumozó
 
Válaszok: 174
Csatlakozott: szomb. okt. 08, 2016 11:28 pm
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Lipi King Tiger. 503. Pz. Abt.

HozzászólásSzerző: vastalicska » vas. jan. 27, 2019 6:56 pm

:bravo :bravo :bravo :szallit
Gratulálok :D
M26 Pershing Tamiya
Leopard 2A6 Tamiya
Tiger I. Tamiya
T 34/85 Taigen elmod eco
KV 2 Torro elmod pro
M 41 Taigen

Tisztelettel Vastalicska !
vastalicska
moderátor
moderátor
 
Válaszok: 664
Csatlakozott: vas. feb. 02, 2014 12:15 pm
Tartózkodási hely: Helvécia

Re: Lipi King Tiger. 503. Pz. Abt.

HozzászólásSzerző: Leo742 » hétf. jan. 28, 2019 7:06 am

Van lendület, az már tuti.
Respect, az otthon, magadnak végzett munkáért . Ha egyszer beindul egy gépezet :D
-Panzer IV f2 magyar - Panzer IV G - sherman Firefly - M3 lee (készülőben) - t34/85 - Trumpeter-
panzer IV H (készülőben) - Zis 5 V teherautó - S16 tiger 1 kurszk (Kovbarny) - Panzer III Kurszk (Kovbarny) - Pak 40
Avatar
Leo742
profi fórumozó
profi fórumozó
 
Válaszok: 676
Csatlakozott: szer. júl. 30, 2014 6:32 am

Re: Lipi King Tiger. 503. Pz. Abt.

HozzászólásSzerző: Enemy » hétf. jan. 28, 2019 8:19 am

Szia Lipi!

Gratulálok a döntéshez,Tigrisből sosem elég! :D (páne KT-ből)

Ezt a csapágyazás dolgot egy kicsit félreértetted.
Ez igazán azért lett kitalálva ,mert e kínai spiáteres kihajtásoknak a hézagos illeszkedése miatt kellet ez a megoldás és persze a porvédelem szempontjából is jó.
Ehez viszont a VZ féle esztergált házba illesztett ,a kihajtás tengelyével megegyező méretű csapágy kell , oldható kötéssel a vázhoz.( a későbbi szerelések miatt)

Kép

Amíg műanyag láncot használsz a Tamiyához és nem raksz bele felezőt ,kicsi a valószínűsége hogy a kihajtásoddal baj lesz.
A láncdobálás pedig míg új és nem nyúlnak meg a stifteknél a láncszemek ,nem lesz azzal sem gond.(Erre egyébként Denkmayer Ász O.B. kitalált egy megoldást amit az ő KT topikjában dokumentált)

Sok sikerélményt az építgetéshez ,és várjuk a bestiát a harcmezőkön ! :D
------------------------------
Enemy
Jagdtiger (#201) s.Pz.Jäg.Abt.512
Königstiger (#333 )LAH s.Pz.Abt.101
Tiger I (#1313 )LSSAH
Tiger I (késői) (# 2) s.Pz.Abt.102
Panther(# 334 ) 12.SS pz rgt. HJ
Avatar
Enemy
fórum veterán
fórum veterán
 
Válaszok: 1232
Csatlakozott: hétf. márc. 19, 2012 11:23 am
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Lipi King Tiger. 503. Pz. Abt.

HozzászólásSzerző: Lipi » hétf. jan. 28, 2019 2:03 pm

Köszönöm a biztatásokat. :D
És köszi az észrevételt is. Az a helyzet, hogy bár átolvastam a tamiya topikokat, de egyszerűen nem tűnt fel ez a dolog. Igazából akkor szembesültem vele, amikor odaértem az építéssel. És meg rökönyödtem, hiszen azt tudom, hogy egy perselyezés, csapágyazás csak javít a tankokon (ezt tapasztaltam ugye már a tigrisemnél). És ennek ilyen nyilvánvaló hiánya elvárható egy HL-től de nekem furának tűnt egy tamiyától. És mivel a műanyag lánc kopása miatt, a tervek között szerepel majd egy fém lánc és egy felező beszerelése is, szerettem volna valami megoldást. Sajnos ilyenkor visszaüt a BKV-s műszakos múltam. :-D Szerelés közben adódik egy probléma, akkor azt hamar, gyorsan megoldani valahogy, ahogy lehetőségem van rá..... Így jött a csapágy és a beragasztása ötlete (remélem aki majd még ezután épít ilyet, ugyan úgy elsőnek mint én is, az már tanul ebből és idejében beszerzi a szükséges dolgokat). Egyébként kipróbáltam ezt is, a kihajtást kicsavarva, beljebb lehet mozdítani annyit, hogy a tengelyt utánna kifordítsam a csapágyból, azaz szerelhető. :)
A csapágy pedig pontosan 8 mm belső átmérővel van, pontosan passzol a tengelyre szerencsére.
"Az én osztagomnál a veszteség mindig nagyon magas......A győzelmet olcsón nem adják!" (A halál 50 órája)

HL Pzkpfw VI Tiger
HL KV 1 (Kliment Vorosilov)
HL-Torro T 34/85
WPL Gaz 66 1:16
Tamiya King Tiger (készülőben)
Avatar
Lipi
haladó fórumozó
haladó fórumozó
 
Válaszok: 174
Csatlakozott: szomb. okt. 08, 2016 11:28 pm
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Lipi King Tiger. 503. Pz. Abt.

HozzászólásSzerző: Enemy » hétf. jan. 28, 2019 3:17 pm

A Tamiya csapágyazza a kihajtásokat a tengely tövében. Mivel alu alvázas gyárilag így attól sem kell félni ,hogy ott lesz torzulás, hajlás mint a műanyag alvázas verzióknál és ez a két dolog már miliméternyi eltéréseket okozhat terhelés során amit tamiya minimalizált. .(Egyébként a KT az egyik legrégebbi 1/16 os rc gyártmánya és amit kellett az évek során javítani azt módosították is )

Viszont ha felezőt és fémláncot akarsz minden terhelés megváltozik és a külső csapágyazás elengedhetetlen.A képed viszont elég csalóka. A tengely és a csapágy között olyan mint ha nagyobb rés lenne.

Üdv!
------------------------------
Enemy
Jagdtiger (#201) s.Pz.Jäg.Abt.512
Königstiger (#333 )LAH s.Pz.Abt.101
Tiger I (#1313 )LSSAH
Tiger I (késői) (# 2) s.Pz.Abt.102
Panther(# 334 ) 12.SS pz rgt. HJ
Avatar
Enemy
fórum veterán
fórum veterán
 
Válaszok: 1232
Csatlakozott: hétf. márc. 19, 2012 11:23 am
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Lipi King Tiger. 503. Pz. Abt.

HozzászólásSzerző: RCSanyi » hétf. jan. 28, 2019 5:54 pm

Gartulálok a új szerzeményhez. Örülök ,hogy bővűl a csapat. Ha tudok valamiben segíteni , írj nyugodtan. :bravo
Baráti üdvözlettel
RCSanyi
HL M41A3
Tamiya Tiger I
Tamiya King Tiger[/color]
Tamiya Leopard 2A6
Avatar
RCSanyi
haladó fórumozó
haladó fórumozó
 
Válaszok: 257
Csatlakozott: hétf. márc. 09, 2015 3:11 pm
Tartózkodási hely: Budaörs-Etyek

Re: Lipi King Tiger. 503. Pz. Abt.

HozzászólásSzerző: Lipi » hétf. jan. 28, 2019 6:06 pm

Enemy írta:A képed viszont elég csalóka. A tengely és a csapágy között olyan mint ha nagyobb rés lenne.

Üdv!

Igazad van. Most, hogy megnéztem, tényleg csal a kép. :-D Esküszöm, paszentosan ül a tengelyre. És ahogy alaposan megrángattam a tengelyt, olyan masszívan áll benne, hogy szerintem hamarabb deformálódna az egész teknő mint hogy elmozduljon a tengely.
"Az én osztagomnál a veszteség mindig nagyon magas......A győzelmet olcsón nem adják!" (A halál 50 órája)

HL Pzkpfw VI Tiger
HL KV 1 (Kliment Vorosilov)
HL-Torro T 34/85
WPL Gaz 66 1:16
Tamiya King Tiger (készülőben)
Avatar
Lipi
haladó fórumozó
haladó fórumozó
 
Válaszok: 174
Csatlakozott: szomb. okt. 08, 2016 11:28 pm
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Lipi King Tiger. 503. Pz. Abt.

HozzászólásSzerző: vili » kedd jan. 29, 2019 8:49 am

Hali!

Gratulálok a nagymacskához!
Kíváncsian várom a fojtatást.


Üdv
Avatar
vili
fórum veterán
fórum veterán
 
Válaszok: 2960
Csatlakozott: hétf. szept. 22, 2008 6:16 pm
Tartózkodási hely: Debrecen


Vissza: Átalakítások

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég