Yazoo KV1 "Ehkranami"

Külső és belső átalakítások ...

Moderátor: navycolt

Re: Yazoo KV1 "Ehkranami"

HozzászólásSzerző: Leo742 » hétf. dec. 17, 2018 3:57 pm

Ezt a toronykamerát még nem is láttam. A fejlődéshez csa annyit(itt tigertikinek is mondom) hogy, főleg a felbontás amit lehetne növelni . Vannak ilyen telefonos wifis kamerák ott szintén a felbontás a kérdés. Gondolom a kamera mérete , és az ára kellőképpen befolyásolja a kép minőséget.
Bár ahogy mondtad mester , azért a drónoktól is látunk elég szép képeket , és oda azért túl nagy kamerát nem szerelnek be , így gondolom a csillagos ég a határ .
-Panzer IV f2 magyar - Panzer IV G - sherman Firefly - M3 lee (készülőben) - t34/85 - Trumpeter-
panzer IV H (készülőben) - Zis 5 V teherautó - S16 tiger 1 kurszk (Kovbarny) - Panzer III Kurszk (Kovbarny) - Pak 40
Avatar
Leo742
profi fórumozó
profi fórumozó
 
Válaszok: 684
Csatlakozott: szer. júl. 30, 2014 7:32 am

Re: Yazoo KV1 "Ehkranami"

HozzászólásSzerző: yazoo » hétf. dec. 17, 2018 8:27 pm

Az első próbálkozásom nekem is egy wifi-képes akciókamerával történt. Sajnos a hatótávolsága nem túl nagy, de elég egy mobil monitornak. A mérete viszont a beépítésre esélytelen. A képminőség javulása az átvitelre fordítottan arányos, 1920x1080-nál már észrevehetően akadt, bár lakásban valószínűleg nem is csoda. :csod
A kedvem viszont innentől jött meg a folytatásra. :)
A vezető kamerája egyébként 1280x960-as, a toronyé 625x582-as felbontású.
Akkor még a módosítások. A harckocsiban átépítettem több mindent. A löveghátrasiklás magam készítette szervóvezérlését kicseréltem, és a működtetését a csatarendszerre bíztam. A szintén saját készítésű áramszedő helyére egy 12 vezetékes slipringet tettem, mert ez sokkalta kevesebb helyet foglal. Sajnáltam, de ezt be kellett látnom. Egy nyomtatott tartót ragasztottam az alvázra a torony tengelyvonalába, és három csavarral ebbe rögzíthető az áramszedő.

Kép Kép Kép

Ráadásul, mivel a test szétszerelését is akadályozta a régi, ezúttal már sikerült a rögzítést két mágneshengerrel megoldanom.
Ezen kívül módosult a géppuska, a korábbi vörös lézert zöldre cseréltem, és egy nano szervóval mozgathatóvá tettem. A lézermodul házát leesztergáltam a már meglevő géppuska ház méretére. - Aztán mikor hazamentem, kiderült, hogy a modul (valószínűleg a hőtől) szétugrott, és a belső alkatrészek elvesztek. Egy órát kerestem, de nem lettek meg. Beszereztem egy másikat, és miközben nézegettem, rájöttem, hogy a darabokat a rugó a főorsóba lökhette be. És ott is volt minden, a rugó, a lencse, a dióda. :D -

Kép Kép

A mozgatás kialakításához ki kellett szednem a géppuskát, és újra gondolni az egészet. A nagyon kis hely miatt kb. a negyedik változat lett sikeres, jó pár alkatrész elkészülte, tesztelése és kidobása után kinyomtattam a végső darabokat, a nanoszervó tartóját, a géppuskára a mozgatókart, ami két másik elemmel együtt amolyan kis sínszerűséget alkot, hogy a géppuska inkább vízszintesen pásztázzon. A végén az alkatrészeket lefújtam a helyén, főleg a kamera kerete miatt, mert a kéksége kívülről is látszott. :-o)

Kép Kép Kép

Kép Kép Kép

Ja és új hangdobozt is kapott a modell, ez már - a gyárit is belevéve - a 4.0 verzió. :-o)
Lipo akkura váltottam, mert a NiMh súlyos volt, és kicsit féloldalra terhelt, így az FPV-ével most már kettő is van benne.
Fém lánctalpakat tettem fel, majd később kicseréltem a meghajtó kerekeket is végre fémre. Leginkább azért, mert csúnya volt a zöldre lekopott műanyag, szemben a fényesre csiszolódó fémtől. A láncfeszítés pontos beállítása után az orrba még acéllemez betéteket vágtam, ez amolyan kiegyensúlyozás, és a kapaszkodóképességet is javítja.
Tehát a harckocsi külseje mit sem változott, ezzel szemben a tartalom alaposan. :-D
A vezérlés kérdésében több lépcsőben jutottam el a végső megoldáshoz, méghozzá több kudarc után. Gyakorlatilag a vezetékelést háromszor is módosítottam közben és arra az elhatározásra jutottam, hogy a vezérlés felépítését teljes mértékben a saját kezembe akarom venni. Miután a soron következő építésemnél is felmerültek ezirányú kérdések, ez a döntés időszerűnek bizonyult.
Nem is bántam meg, hozza az elvárt eredményeket, jobban a saját igényeimre szabhatom az egészet.
A lényege, hogy gyakorlatilag nincs központi vezérlőegység, mindent csak modulok működtetnek, ennek ellenére a funkciók és a kezelhetőség hasonlóan megmaradtak. Eddig az üzembiztossággal sem akadt bajom, hátránynak csak az tűnik, hogy sokkal több vezetékkel jár, amik pókhálószerűen kapcsolódnak, és nehéz - ha nem lehetetlen - rendezett belsőt alkotni.
Az fs-i6 távirányító a következő módon dolgozik: A két joystick megszokott módon, a jobb oldali az irányítás, a bal oldali a toronyforgatás-lövegemelés. Az első kapcsoló a továbbra is megmaradt airsoft mechanikát működteti. A második, háromállású kapcsoló a lövés és a géppuska, de beépítettem egy-egy külön nyomógombot is kényelmi okokból. Az egyik kihelyezett potméter a géppuska szervóját működteti. A harmadik, szintén háromállású kapcsolóval lehet aktiválni a motorindítást, leállítást, külön kapcsolni az első és hátsó lámpákat, működtetni a kürthangot. A negyedik kapcsoló az FPV kamerák közötti váltást teszi lehetővé. Plusz egységként egy feszültségfigyelőt is tettem az aksira, így a kijelzőn az adó, a vevő, és az akkumulátor feszültsége is külön megjelenik.
Eddig a lövegpajzsban volt egy csövecskébe mélyesztve az infra LED. A kamera ennek a helyére került, és miután a vevőgomba már úgyis elrontja az összképet, ezentúl a csőre lesz akasztva, ahogyan sokan használják, így egy hajszállal több hely marad az amúgy is szűkös toronyban.
Azt hiszem, majd minden fontosról szót ejtettem.
Még egy újítás, amit szerintem érdemes kivitelezni. A torony fogaskoszorúja alatt a vezetékek néha beleakadnak a fogakba, és olykor a toronyforgatás elakad, vagy begyűrődhetnek a szabadon lógó vezetékek. Ennek a kiküszöbölésére egy védőgyűrűt nyomtattam, amit a fogaskoszorú köré egyszerűen pillanatragasztóval három ponton felragasztottam a testre. Szükség esetén leszedhető. (Ha korábban találom ki, persze csavarhelyeket is készíthettem volna, de a funkcióját így is tökéletesen ellátja. :) )

Kép Kép Kép
"Bármit működésbe lehet hozni, ha elég sokáig babrálod" (Wyszkowszki II.)
yazoo
profi fórumozó
profi fórumozó
 
Válaszok: 848
Csatlakozott: csüt. feb. 14, 2013 8:20 pm

Re: Yazoo KV1 "Ehkranami"

HozzászólásSzerző: vili » pén. dec. 21, 2018 8:26 pm

Hali!

Hogy te mindenre gondolsz és mindenre tudsz időt szakitani. Szép rend és célszeru elrendezés jellemzi a tank belső tereidet.

Gratulálok.
Avatar
vili
fórum veterán
fórum veterán
 
Válaszok: 2965
Csatlakozott: hétf. szept. 22, 2008 7:16 pm
Tartózkodási hely: Debrecen

Előző

Vissza: Átalakítások

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég